Halı ve Kilim Tamiratı
Halı tamiratı ve kilim tamiratı tecrübe gerektiren önemli bir iştir. 30 yıllık tecrübemizle halı ve kilim tamiratı konusunda uzman ustalarımızla değerli müşterilerimize en iyi hizmet kalitesini sunuyoruz. Halı ve kilim dokularına göre tamir edilmelidir. Her halının ve kilimin özelliği farklıdır. Halılar iki farklı şekilde dokunur. Bunlardan ilki oluklu dokuma ikincisi oluksuz dokumadır. Bu farklı dokuma şekilleri halıların yapısında da farklılık oluşturur. Oluklu halı tamiratı yapılırken ara atkısını gevşek bırakıp, boşluk vermek gerekmektedir. Bu şeklide sağlıklı bir halı tamiratı yapılmış olur. Oluksuz halıda ise halının yumuşaklığı ve dokunma sıklığına göre tamirat yapılması gerekir. Tamiratlarda en çok karşılaşılan doku bozuklukları, halının çürük olması, halı telasında patlamalar olması olabiliyor. Halı tamirine başlanmadan önce bu çeşit bozukluklara karşı önlem alınması ve bunlara göre çeşitli işlemlerin yapılması gerekiyor.
Kilim tamiratı yapılırken kilimin yapısına göre tamirat yapılır. kilimler sert ve yumuşak olarak dokunur. Kilim tamiratında renkler ve renk uyumları çok önemlidir. Halı ve kilim tamiratında en önemli noktalardan biri de her yörenin kendine özgü bir dokuma şeklinin olmasıdır, aynı zamanda her yörenin de kendine özgü bir modellemesi vardır. Bütün bu özelliklerin bilinmesi halı ve kilim tamiratıyapmanın zor bir zanaat olduğunu ve büyük bir tecrübe gerektirdiğinin kanıtıdır.
Halı Yıkama
Halı yıkama ve kilim yıkama bilindiğinin aksine çok özen gösterilmesi gereken bir işlemdir. Özellikle antik halı yıkama ve antik kilim yıkama için dikkat edilmesi gereken bazı aşamaları vardır. Halı yıkama işlemi sırasında halı ve kilim çok fazla ıslanmamalıdır, yıkanma işleminden sonra hemen kurutulması gerekmektedir. Yıkanma esnasında hafif deterjanla yıkanmalıdır. Her halının cinsine göre ve kullanılan yün ve pamuk miktarına göre özel şampuanlarla yıkanması gerekir. Bu şampuanlar tamamiyle halılar için üretilen özel şampulardır. Halı şampuanlarının yanında özel yumuşatıcılar ve parlatıcılar kullanılır. El halılarının şampuanları ayrıdır. Ayrı işlemlerden geçmesi gerekir. El halılarında halının boyasına göre farklı yıkama şekilleri kullanılır. Bu yıkama şekillerinden bazıları, eskitme, altın yıkama, çay yıkama, soldurma, zemini sarı yapma, sütlü kahve rengine getirme gibi işlemler uygulanıdr. El halıları ve antika halılarda pembe ve siyah renkleri çıkartmak çok kolay değildir. Makine halılarında kırmızı ve mavi boya çıkartılabilir. Halılar ıslandıktan sonra kısa sürede yıkanmaya verilmelidir. El halısı yıkandıktan sonra mutlaka bakım yapılması gereklidir. Bunun nedeni saçaklarda olacak bozulmalardır. Halı yıkama ve kilim yıkıma bilindiğinin aksine basit bir iş değildir. Özellikle Antik Halı ve Antik Kilim yıkama işlemleri çok özen gösterilmesi gereken işlemlerdir. Bunun için mutlaka bu işte uzman olan kişilerden yardım alınması gerekir.